Καθηγήτρια Πληροφορικής και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών με έμφαση στα εκπαιδευτικά προγράμματα, του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Τζένη Παγγέ
Στην εργασία αυτή γίνεται θεωρητική και αναλυτική (με αριθμητική εφαρμογή) προσέγγιση της θεωρίας περί λογαριθμικών γραμμικών μοντέλων. Εξετάζεται ένα λογαριθμικό γραμμικό μοντέλο καθώς και οι περιοριστικές συνθήκες για την εφαρμογή του. Τέλος σε ένα πολυδιάστατο πίνακα αναφέρονται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να γίνει εισαγωγή ή αντίστοιχα και εξαγωγή αλληλοεπιδράσεων (interactions) ούτως ώστε το θεωρητικό μοντέλο να εξηγεί όσο το δυνατό καλύτερα έναν πολυδιάστατο πίνακα.
Για την αριθμητική εφαρμογή χρησιμοποιήσαμε πραγματικά δεδομένα από τη Στατιστική Υπηρεσία της Αγγλίας και αναφέρονταν στους μετανάστες στη Μ.Βρετανία. Ως μετανάστες εξετάστηκαν τόσο οι εισερχόμενοι όσο και οι εξερχόμενοι από τη Μ.Βρετανία. Η ανάλυση έδειξε ότι ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως κυρίως η ηλικία, ο τόπος διαμονής, το φύλο και οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, καθορίζουν τη μεταναστευτική κίνηση της χώρας.
Το θέμα της διδακτορικής μου διατριβής πραγματεύεται την βιομετρική ανάλυση των τροχαίων ατυχημάτων. Εξετάστηκαν για τα δύο φύλα τα αίτια των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, οι κατηγορίες παθόντων προσώπων, η διαχρονική τους εξέλιξη, ο κατά ηλικία, φύλο, κατηγορία παθόντος προσώπου συντελεστής θνησιμότητας, η γεωγραφική κατανομή των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και το προσδόκιμο της επιβίωσης.
Έκανα τη στατιστική-βιομετρική ανάλυση των αποτελεσμάτων και υπολόγισα τους πίνακες επιβίωσης προγραμματίζοντάς τους στον Υπολογιστή. Συμπερασματικά αποδεικνύεται ότι έχουμε αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων με μικρού βαθμού πτώση κατά τα τελευταία έτη της μελέτης. Οι άρρενες οδηγοί, νέοι ως επί το πλείστον, εμπλέκονται συχνότερα στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Οι δρόμοι στην χώρα μας ευθύνονται για πολλά τροχαία ατυχήματα και η παλαιότητα των αυτοκινήτων επηρεάζει αρνητικά τα ατυχήματα. Η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος είναι δύο περιοχές στις οποίες γίνονται τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα. Τόσο στην Ηπειρωτική όσο και στην Νησιωτική χώρα έχουμε μια αυξητική τάση του συντελεστή θνησιμότητας σε αντίθεση με την Περιοχή Πρωτευούσης που ο συντελεστής θνησιμότητας παραμένει σχεδόν σταθερός.